5 любими книги за нещата от живота

Обожавам да чета и макар че през последната година броят на прочетените от мен до край книги е равен на 0, все още не съм изгубила любовта си към литературата. В никакъв случай не искам обаче да ме смятате за достоен критик или експерт, дори напротив. Преди да минем на същественото, искам да направя едно уточнение, че аз съм огромен почитател на художествената литература. В библиотеката ми няма да откриете много книги от т.нар. от мен категория “тротоарна психология” и определено не преобладават наръчниците за самопомощ. Предпочитам да уча чрез собствените си анализи на разказани истории, а не да получавам съвети за живота под формата на рецепти, списъци и правила. Но за това можем да поговорим друг път…

В днешната статия ще ви споделя моите лични, абсолютно субективно и пристрастно избрани фаворити, в тази не много конкретна категория. Селекцията е еклектична и има от всичко по малко, дори и щипка “тротоарна психология”. 😉 Да започваме…

ЗА ДУШЕВНИЯ МИ МИР

image2-1

“Нека ти разкажа”, Хорхе Букай , ИК Хермес

Нека си дойдем на думата още от самото начало. Хорхе Букай определено принадлежи към неласкавата категория, за която ви споменах по-горе. Още повече, че в последните 1-2 години името му взе да се спряга редом до това на Паулу Коелю, което никак не му прави услуга (нищо против Коелю, не съм чела негови произведения, визирам негативната конотация, свързана с името му). Всъщност, “Нека ти разкажа” е единственото заглавие на Букай, което съм чела и въпреки, че много ми харесва, поне към момента, не мисля да обогатявам колекцията си с други. В много труден период в живота ми тази книга наистина ми донесе мъдрост, баланс и надежда, че всичко ще си дойде на мястото. Това, което можете да научите от нея не са неща супер нови или оригинални, но са неща, които по една или друга причина често ни се изплъзват и не можем да формулираме. Нали знаете това чувство, когато усещаш, че не се чувстваш добре, усещаш, че не си в мир със себе си, а не можеш да хванеш нишката, така че да си отговориш какво точно не е наред? Ето в такива момента “Нека ти разкажа” е много полезна. Разказите са кратки и на различна тематика, а моите наблюдения са, че всеки намира един наистина специален за него самия разказ, спрямо житейската и емоционална ситуация, в която се намира. Няма да задълбавам допълнително, струва ми се, че от казаното може да добиете сравнително добра представа какво представлява книгата и дали точно в този момент имате нужда от нея.

ЗА ПРИЯТЕЛСТВОТО

image3-1

“За мишките и хората”, Джон Стайнбек, ИК Колибри

Една брилянтна книга на един брилянтен човек! Не мога да ви опиша възхищението и любовта си към Стайнбек с едно изречение. Това е човек, проникнал в най-неизвестните дълбини на човешката душа и разгадал какво и най-вече защо се крие там. “За мишките и хората” е книга за човеците, за обичта, грижата, лоялността и всеотдайността. Сигурна съм, че много от вас са добре запознати с това литературно съкровище, но ако по някаква причина до момента не сте разгърнали страниците на тази книга, горещо ви препоръчвам да наваксате пропуска. Мъдростта, събрана в тези едва стотина страници, беше за мен фундаментална в изграждане на отношението ми към близките за мен хора. Истински шедьовър!

ЗА ВРЪЗКИТЕ

image4

“Мъжете, които мразят жени и жените, които ги обичат”, Сюзън Форуърд и Джоан Торес, ИК Сиела

Тази книга не е просто за всички или за които и да е интимни връзки. Това е книга за дисфункционалните, разрушителни връзки, които могат да бележат човек за цял живот. Знам, че може да ви се стори странно, че помествам именно такова заглавие тук, но истината е, че живеем в свят на виртуална реалност, в която изграждаме представите си на база на абсолютно неавтентични примери. Горчивата истина е, че огромен процент от хората (включително жени и мъже) съжителстват с партньор, който е “отровен” за тях на емоционално и психологическо ниво, а твърде често и опасен за физическото им здраве. За мен това е книга, която всеки трябва да прелисти, не само за да намали шансовете той самият да попадне в подобни взаимоотношения, но и за да се научи да разпознава симптомите, за да може при нужда да откликне на близките си с разбиране. От тази книга можете да добиете представа кои са механизмите, които карат един човек в дисфункционална връзка да продължава, сякаш мазохистично, да бъде всеотдаен към партньора си. Струва ми се, че именно грамотността по тази тема ще направи борбата с домашното насилие много по-ефективна.

ЗА ЕМПАТИЯТА

image5

“Чудо”, Ар Джей Паласио, ИК Бард

На първо място трябва да отбележа, че “Чудо” е детска книга, макар че аз бих казала, че е по-скоро подходяща за подрастващи. Когато я получих като подарък, вече бях виждала афиш в една книжарница и честно казано, изобщо не проявих интерес към нея. Всъщност, като стил на писане, в никакъв случай не бих казала, че е впечатляваща, дори напротив. Но въпреки това, се оказа изключително въздействаща. Без да ви преразказвам съдържанието, ще кажа само, че това е историята на едно дете с лицева аномалия, погледната през неговите очи, но също така и през погледа на сестра му и от гледна точка на близка тяхна приятелка, връстничка. Тази книжка наистина ще ви разчувства, но и ще ви накара да се усмихнете и замислите. Емпатията е нещо, което всички ние имаме нужда да възпитаваме в себе си и в децата си, а “Чудо” би била полезно четиво, особено за подрастващи – за да се научат да разбират и приемат различните и да ценят качествата на личността повече от характеристиките на външността.

ЗА РОДИТЕЛСТВОТО

image6

“Да убиеш присмехулник”, Харпър Ли, ИК Бард

Дори не знам дали е необходимо да казвам нещо за тази класика. Една великолепна книга за уважението, близостта, чувството за хумор, емпатията и достойнството. Четох тази книга преди да забременея и да имам дете и през цялото време си мислех “ето на това искам да науча някой ден децата си”. Ако очаквате списъци и препоръки, това не е вашата книга, но ако искате да чуете една семейна история и сами да направите своите изводи и да почерпите мъдрост за себе си на база на техните преживявания, решения и чувства, съм сигурна, че “Да убиеш присмехулник” ще намери трайно място в сърцето ви.

Надявам се тази публикация да ви е била интересна. Планирам да подготвя и други такива селекции на различни теми, така че ако има нещо, което искате да видите, просто ми пишете в коментарите.

Вижте и Петте книги, с които си изгубих времето ТУК

One thought on “5 любими книги за нещата от живота

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s