Домашна маска за лице с тиква (веган)

Признавам си, че по време на почивки и пътувания, не съм чак толкова стриктна в ежедневните грижи за кожата, като най-нелоялна съм към маските за лице. Все не им идва реда и това за жалост, много бързо си проличава. Реших днес да ви дам една идея за маска, която можете да приготвите в домашни условия, която ще направи кожата ви мека и свежа. Изисква няколко съставки, но след като си ги набавите веднъж, ще можете да ги ползвате многократно. Ето и рецептата:

1 чаена лъжица пюре от тиква, свежа или от консерва (важно е да няма никакви други съставки, подправки и пр.)

1/4 чаена лъжица глина (каквато ви харесва – зелена, розова, бентонит, хума или друга)

6-7 капки масло за лице (жожоба, арган, шипка – това, което ползвате и знаете, че кожата ви обича)

1/2 чаена лъжица глицерин 

3-4 капки ябълков оцет

image1 (3)

Защо точно тези съставки?

Тиквата съдържа олеинова киселина, витамин Е и ензими. Ензимите имат леко ексфолиращо действие. Глината има почистващо и успокояващо действие. Маслата за лице имат редица полезни действия. Важно е при избора, да се спрете на такова, което няма комедогенно действие (т.е. не образува черни точки). Моето най-любимо е маслото от жожоба, защото е изключително нежно, хидратира добре, има състав, много близък до себума и затова се приема добре от кожата. Глицеринът е изключително силен овлажнител и помага на кожата да задържа влагата. Ябълковият оцет се добавя, за да смъкне ph-то, тъй като глината е алкална.

За да бъде максимално гладко пюрето, първо минавам тиквата през блендер, а след това с пасатор. От различните видове глина, се спрях на бентонита, защото има много силно почистващо действие (линк). Маслото от жожоба е ето това. Глицеринът можете да поръчате от този линк. А оцетът е  този.

image7

Всички съставки се смесват в хомогенна каша, като можете да контролирате гъстотата с количеството глина и глицерин, които добавяте. Нанесете и изчакайте да подейства 10-тина минути. Изплакнете обилно с вода, като не е необходимо да използвате измиващо средство, а след това продължете с обичайния си режим. Тази маска ще направи кожата ви изключително гладка и мека и ще й придаде здрав и свеж вид.

image8

*В случай, че усетите дразнене или  дискомфорт, незабавно изплакнете обилно с вода!

* Тази публикация не е спонсорирана, всички продукти са закупени с мои средства и всички изразени мнения са мои лични. Моля, имайте предвид, че всички продукти са тествани от мен и не мога да гарантирам същия резултат за вас. Разчитайте на собствената си преценка, търсете повече от едно мнение и ползвайте тестери тогава, когато е възможно, за да направите най-добрия избор.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s