Грижа за кожата – тоник за лице

Забележка: Тази статия е от поредица, посветена на грижата за кожата. Статиите в нея няма да са особено занимателни, но съм си поставила за цел да са по-скоро полезни и образователни. Не съм козметик, дерматолог или козметолог и цялата информация, която ще ви представя е обобщение на всичко прочетено, чуто, видяно и изпитано от мен самата. Ако вие не сте привърженик на методите или продуктите, които описвам по-долу и вашият режим работи добре за кожата ви, няма никаква причина да го променяте.

В предходната публикация доста подробно разгледахме почистването на лицето (ако сте я пропуснали, можете да я прочетете тук) и сега идва ред на следващата стъпка от режима, която е определена за тоника. Всъщност, дълго време, тя беше логически свързана с почистването и може би щеше да намери мястото си още в първата статия, но нещата доста се промениха през последните години. Разбирането за тоника беше, че той отстранява остатъците от грима или почистващото средство. И това си беше така, особено в случаите, в които се използваше т. нар. тоалетно мляко. Може би много от вас са запознати с този метод и знаят много добре какво огромно количество памучни тампончета е необходимо за отстраняването на цялото мляко от лицето и в тази ситуация на помощ идваше тоника. Сегашното разбиране за тоника обаче, е далеч по-различно. Съвременните средства за почистване са достатъчно добри сами по себе си и нямат нужда от допълнителен помощник, който да разчисти след тях. Кожата, обаче има нужда от тази стъпка, макар и много хора да я намират за излишна и да я пропускат.

image8

ВИДОВЕ

Видовете тоник за лице можем да разделим спрямо различни критерии, но на мен ми се иска да направя следното диференциране:

Първият вид са тези продукти, които самостоятелно работят за промяна на дадено качество в кожата, като например:

Хидратиращи

image5

Caudalie – Moisturizing Toner (този тоник снимах само за пример, но не е сред любимите ми)

Подхранващи

image13

Paula’s Choise – Resist Advanced Replenishing Toner

Такива за проблемна кожа

image6 (2)

La Roche-Posay – Serozinc

Ексфолиращи

image12

Clarins – Gentle Exfoliator

Разбира се, има още много видове, но тези са някои от най-често срещаните.

Вторият вид са тези продукти, които подготвят кожата за това, което ще нанасяме в последствие. (Според мен с този втори вид се спекулира доста и това може много лесно да видите като вземете опаковката, на който и да е тоник, например на марката Х. Там ще прочетете, че тоник Х се използва след почистващо средство Х и след него се нанася крем или серум Х. Не се подвеждайте. В много редки случаи действително е важно всичките продукти в режима да са на една и съща марка, от една и съща серия. Това е по-скоро средство, което компаниите използват, за да ни продават повече продукти. А и това, че фирмата Х произвежда страхотен тоник, изобщо не е гаранция, че същото може да се каже за останалите им продукти.) Това, което всъщност най-често влиза в тази втора категория, са т.нар тоници с ниско Ph. Да, пак опряхме до Ph-то (и това дори няма да е последната публикация, в която ще си говорим за него). 😉 Тези тоници се използват тогава, когато след тях ще се нанасят киселини, като AHA, BHA или например интензивен серум с витамин С. За да можем да получим максималния резултат от ползването на киселини, е необходимо те да бъдат поставени върху кожа със също толкова ниско ниво на киселинност, като тяхното. За тази цел използваме тоници с Ph около 4-4.5, като разбира се,това варира при различните продукти. Друго, което ще забележите е, че повечето такива продукти вече съдържат някакво количество AHA или BHA, така че могат да се използват и самостоятелно, като ексфолиращи.

image11

COSRX – AHA/BHA Clarifying Treatment Toner

УПОТРЕБА

Сигурно много от вас се чудят защо изобщо коментираме употребата, като всички си знаем – слагаме на памучен тампон и нежно обтриваме лицето. И сте прави – със сигурност можете да ползвате така почти всеки тоник. Но има и още няколко варианта, които исках да ви предложа. Единият е да отсипвате малко количество в дланите си и директно да нанасяте върху лицето с притискащи движения. Този метод работи много добре при хидратиращите продукти. Знам, че сигурно ви се струва странно, но в  момента, в който се отървете от идеята, че с тоника отстранявате и започнете да го възприемате като нещо, с което давате на кожата, вече няма да имате проблем. Друг вариант е директно да пръскате върху лицето. Много лесно ще се ориентирате с кой може да действате така, защото самата опаковка ще е направена подходящо.

ИЗБОР

Освен от типа кожа и резултатите, които искате да постигнете, разбира се, аз бих ви предложила да се ръководите и от още няколко критерия при избора на най-добрия за вас продукт.

  • състав – някои продукти от тази категория са изключително силно ароматизирани – нещо, което може да не се отрази добре на по-деликатната и чувствителна кожа. Комедогенните съставки също са нещо, което да имате предвид, особено ако сте с проблемна и склонна към образуване на черни точки кожа. Най-важно за мен е тоникът да не съдържа спирт/алкохол. По мои наблюдения, от всички продукти, тониците са тези, които най-често включват такива съставки.
  • интензитет на действие – да използвате интензивни продукти има много плюсове, но може да има и някои недостатъци. Ако сте с проблемна мазна кожа, например, внимавайте с твърде богатите хидратиращи тоници, защото може да прекалите с тях и в комбинация с останалите ви продукти да си докарате още проблеми. Ексфолиращите тоници също са нещо, към което трябва да подхождаме с внимание – балансирайте режима си така, че да не струпвате твърде много ексфолиращи продукти в един или няколко последователни дни, защото това ще доведе до зачервявания, свръхчувствителност на кожата и др. Тониците против акне имат тенденция да са твърде изсушаващи, особено ако съдържат спирт/алкохол, така че ако държите да ги ползвате, вмъкнете ги в добре обмислен и балансиран режим.

Това е най-основната информация относно тази стъпка в ежедневния режим грижа за кожата. В следващата публикация от поредицата, ще говорим за активните продукти.

Ето и предишните статии от поредицата:

Грижа за кожата – почистване на лицето / oil cleansing method

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s