Грижа за кожата – почистване на лицето / oil cleansing method

Забележка: С тази публикация започвам една поредица, посветена на грижата за кожата. Статиите в нея няма да са особено занимателни, но съм си поставила за цел да са по-скоро полезни и образователни. Не съм козметик, дерматолог или козметолог и цялата информация, която ще ви представя е обобщение на всичко прочетено, чуто, видяно и изпитано от мен самата. Ако вие не сте привърженик на методите или продуктите, които описвам по-долу и вашият режим работи добре за кожата ви, няма никаква причина да го променяте.

Една от най-важните стъпки в ежедневния режим за кожата на лицето, това е почистването. Ако не се направи както трябва, няма значение какви скъпи и качествени тоници, серуми и кремове използвате. Ефектът няма да бъде задоволителен. През тийнейджърските си години нанесох много щети на кожата си, с последиците от които се боря до днес – свръхчувтвителност, хиперпигментация, обезцветяване и пр. За това наследство мога да благодаря до голяма степен на измиващите средства, които съм ползвала – силни, агресивни, изсушаващи. Мога да кажа, че най-драстична промяна в цялостната визия и състояние на лицето ми настъпи, когато промених коренно начина, по който разглеждах почистването на кожата. Но нека караме по ред.

Стандартните пенливи измиващи гелове за лице

Няколко пъти съм споменавала, че не използвам пенливи гелове. Причините са две – обичайно в тях се съдържат сулфати. Това са пенливите агенти, които се влагат и в шампоаните, душ геловете и т.н. (върху опаковката можете да ги видите изписани като SLS, Sodium laureth sulfate, SLES, sodium lauryl ether sulfate). Тези вещества обикновено се свързват с твърде агресивно изсушаване на кожата, отнемане на цялата естествена мазнина, причиняване на алергични реакции и пр. Това, сигурна съм, ви е известно. Втората причина да не използвам тези продукти е заради традиционно високото им Ph. Защо високото Ph или с други думи, високата алкалност на измиващите продукти е толкова нежелателна, можете да прочетете в тази страхотна и много подробна статия (за жалост е на английски, така че ако имате допълнителни въпроси, пишете ми в коментарите, ще се постарая да ви отговоря). Все пак, с няколко думи ще се опитам да го обясня така: за неутрално се приема Ph равно на 7. Кожата на лицето обикновено има Ph между 4 и 6, тоест средата е киселинна. Необходимо е да е такава, защото тя е защитната бариера, която е нужна на кожата, за да се предпазва от външни въздействия като замърсяване, бактерии и пр. Мисля, че вече всички се досещате на къде отиват нещата. Ако използвате измиващ продукт с Ph 9 или 10 например, той ще увреди защитната киселинна бариера на кожата и следователно ще я направи много по-чувствителна, склонна към инфекции и акне. За да се възстанови нормалното Ph на кожата ви, ще са необходими между 14 и 20 часа.  По всяка вероятност ще е дошъл моментът пак да посегнете към измиващия ви гел и така колелото се завърта наново. Аз лично бях стигнала до момент, в който каквото и да сложех на лицето си, получавах нежелана реакция – до такава степен кожата ми беше изгубила каквито и да било защитни способности, така че решението ми да изхвърля от режима си тази категория продукти, считам за едно от най-добрите.

Почистващи средства на основата на масла

Две са нещата, които е важно да знаете и които, сигурна съм, ще разсеят колебанията ви дали тези продукти са за вас. Първото е едно много основно правило от химията, което всички знаем, а именно, че подобни разтварят подобни. Т. е. имайки грим, който обикновено съдържа един или друг вид мазнини, а също така замърсявания и излишен себум от деня, най-лесният начин да ги отстраним е като ги разтворим с друг вид мазнина. Кратко, просто и ясно. Второто, което за мен лично беше много важно, тъй като дълги години живях в заблудата, че имам мазна кожа, е свързано със зависимостта между мазнината върху кожата и отделянето на себум. Иначе казано – ако оставите кожата си без каквато и да било мазнина (нещо, което лесно постигате с един сапун или измиващ гел, особено ако е от по-агресивните, например против акне), кожата ви ще се опита да компенсира и ще започне да свръхпроизвежда, тъй като тя се нуждае от този лубрикант и тази защита. Маслата ще ви помогнат да почистите лицето си без да се стига до този омагьосан кръг.

Видове

Първо ми се иска да спомена чистите масла, които много хора използват като зехтин, кокосово масло и пр. Няма да се спирам на тях, тъй като не са най-предпочитаните от мен. Причината е, че специално предназначените за измиване продукти са направени така, че при контакт с вода, да се трансформират в нещо като мляко и така лесно да бъдат отмивани без да оставят мазни следи.

По състав продуктите могат да бъдат разделени на такива, които съдържат минерални масла и на такива, които не съдържат. Минералните масла можете да видите на опаковките изписани обикновено като mineral oil, petrolatum liquidym, paraffin oil и др. (минералните масла са прозрачни, без миризма и се получават при преработката на нефт). В козметичната индустрия има два лагера – за и против употребата на минералните масла. Според някои, молекулите на минералните масла са твърде големи, за да навлязат в порите на лицето и заради това не могат да доведат до запушването им, а също така имат заздравяващи свойства, т.е. употребата им е желателна. Според други обаче, тези продукти нямат ползи за кожата, дори напротив. Познавам хора и от двата лагера, така че е въпрос на лични предпочитания. Аз рядко използвам върху лицето си нещо, включващо споменатите вещества, а ако те присъстват, това ще е единствено във фазата на почистването – т.е. ще ги отмия и няма да останат върху кожата ми за дълго. Причината е, че моята кожа не се влияе добре от минерални масла.

По форма тези измиващи продукти могат да бъдат течни – такива са измиващите масла или олиа (cleansing oil).

image5

Също така под формата на т.нар. балсам (cleansing balm), който има консистенция на мас, но при контакт с кожата се разтапя и отново се превръща в олио.

image2

image4

image7

Могат дори да бъдат под формата на гел (cleansing gel, cleansing gel oil), но също като балсамите, при допир с кожата се разтапят и се превръщат в олио.

image1

Има също така кремове, млека и др.

Как да ги включим в режима си

Вероятно повечето от вас са чували за т. нар. double cleansing method или с други думи методът на двойното почистване. Това е азиатски (а вече пренесен и на запад) режим, който включва две фази на почистване на лицето. Първата е с масла – всички гореописани видове. Този етап има за цел да премахне грима, както и натрупаните замърсявания и себум от деня. Втората фаза включва пенлив гел, който да почисти кожата. Ето тук вече става кашата 🙂 (Всъщност това е много хубав пример, който идва да покаже, че всяко нещо, независимо колко е утвърдено, ако не работи за вас или е против разбиранията ви, просто не го правите.) Та тази втора фаза, аз лично не я изпълнявам с пенлив гел, поради причините описани в началото на статията. Така че обикновено второто измиване също правя с някаква форма на масло. Така че ако искате да използвате метода на двойното почистване, можете или да замените вторият продукт отново с такъв на маслена основа, или да намерите пенлив гел, който да отговаря на условията (това е трудно, но не невъзможно). Сутрин обикновено почистването се прави в една стъпка, а именно пенливия гел, но там също заменям по описания начин.

image6

Стикът на Su:m37, който виждате, взех, за да тествам именно във втората фаза, както и сутрин, защото съдържа много масла, не съдържа сулфати, има ниско Ph и все пак прави пяна. След време ще публикувам ревю за него.

Начин на употреба

Отново изхождайки от принципа “подобното разтваря подобно”, едно от най-важните правила е, че тези продукти се нанасят със сухи ръце, върху суха кожа. Това, разбира се, се прави, за да може маслата в тях да разтворят добре грима, замърсяванията и себума. Разнесете върху лицето и масажирайте. Моят съвет е да използвате това време и наистина да направите вечерния си режим приятен и релаксиращ. Не бързайте и с времето това ще стане любимата ви част от грижата за кожата. Отстраняването може да стане по два начина, но в никакъв случай с наплискване на лицето с вода. Или навлажнявате длани и продължавате да масажирате докато маслото придобие белезникав немазен вид, след което вече можете да го изплакнете с вода, или намокряте с топла вода хавлия/муселилнова кърпа и обтривате нежно лицето. Можете да го повторите няколко пъти.

Моят режим

Обичам за първата стъпка да използвам течно масло. Това на The Body Shop е страхотно, защото е на достъпна цена, не съдържа минерални масла или други дразнещи кожата ми съставки и отстранява грима много лесно и бързо. Понякога махам спиралата и сенките предварително с дегримьор или мицеларна вода, а понякога директно нанасям върху лицето и клепачите. Отстранява всичко без никакъв проблем. Вероятно в началото ще ви е странна и отблъскваща идеята да мажете върху сухото си лице олио и грим и т.н., но с времето се свиква и ще спре да ви прави впечатление.

Втората стъпка обикновено е запазена за балсамите. Моят абсолютен фаворит е Take the day off на Clinique, от който в момента привършвам трета или четвърта опаковка.

Clinique_2

Clinique_1

Тези, които виждате на снимките по-горе – Banila Co Clean it zero и Eve Lom все още не съм тествала. Почистващите балсами задължително отстранявам с мокра хавлиена кърпа, тъй като те имат по-гъста и плътна консистенция. Според мен, не биха се премахнали лесно само с вода. Освен това, използването на мократа хавлиена кърпа е моят вариант на нежно физическо ексфолиране. Имам 7-8 малки хавлийки, които си купих буквално за 1.50 лв. бройката и използвам по една на ден. От едната страна – сутрин, от другата – вечер, след което я хвърлям за пране.

Сутрин обикновено използвам или почистващи кремове и млека или гелове, като този на Oskia, който виждате на снимката. Кремовете и млеката понякога отстранявам така, както съм описала по-горе за олиото – с навлажнени длани първо масажирам докато почувствам, че вече няма мазно усещане и тогава наплисквам с вода. Гела обаче, почиствам отново с хавлиена кърпа, тъй като формулата не е толкова лека.

Имате ли нужда от толкова продукти? Категорично не. Можете да си вземете един почистващ балсам, например и с него да правите както двете стъпки вечер, така и почистването сутрин. Моят съвет е ако сега въвеждате този режим, да започнете с един продукт, за да видите как ще можете да го интегрирате. Възможно е всичко това да ви се стори прекалено ангажиращо, времеемко или друго, така че нека ако има финансови загуби, да са минимални.

И с това приключва първата фаза от ежедневния режим грижа за кожата.

Знам, че информацията е страшно много и особено ако за вас е нова, може да ви се струва объркваща и натоварваща. Опитах се да представя само най-основното, но все пак за мен е важно публикацията да е информативна и полезна. Ако имате въпроси – задайте ги в коментарите, ще направя всичко възможно да ви отговоря. Също така ще ми бъде интересно ако споделите дали вие използвате този метод на почистване и ако не, бихте ли го пробвали.

Очаквайте следващата публикация от поредицата. Тя ще бъде за тониците за лице.

9 thoughts on “Грижа за кожата – почистване на лицето / oil cleansing method

 1. Страааххооттннааа публикацияя!!!! Много ми беше интересна, много! Караш ме да се замисля върху продуктите, които ползвам и най-вече върху измивните гелове … Толкова съм привикнала към тях, направо не мога да си представя да ги изключа от рутината си. Освен това аз съм от хората, които минават лицето си първо с измивен гел и след това с мляко или масло. До сега от маслата съм ползвала само зехтин, а напоследък и масло от гроздови семки (добре,че ми се падна от Бюти бокс). Доста често се мажа с тях и вместо крем вечер, живея в надежди, че е добре за бръчките и линиите ми.
  Имам нужда да сменя и бялата си козметика- след като привърша текущите кремчета, които съм си взела от дрогериите, със сигурност ще избирам по-внимателно. Понякога давам луди пари за декоративна козметика, а за бялата все ми се свиди – голяма грешка. :)))

  Like

  1. Много се радвам, че ти е било интересно, опасявах се, че ще е твърде тягостно. Повярвай ми, на мен също ми беше странно, когато спрях да използвам измиващи гелове, но вече изобщо не ми правят впечатление. А и в интерес на истината, все повече компании започнаха да произвеждат измиващи гелове без сулфати и с ниско Ph, така че надежда има 🙂

   Like

  1. Без никакви проблеми може да се използва ежедневно. Аз го използвам всяка вечер вече близо две години. Относно Clarisonic обаче, малко се съмнявам. Доколкото ми е известно тези и други подобни четки работят най-добре с пенливи гелове за лице. Не съм срещала някой да използва почистващо олио или балсам с тях. По-скоро можеш да използваш TTDO като първо почистващо средство, да го отстраниш и след това с пенлив гел и четката да направиш второто почистване, ако наистина държиш да използваш Clarisonic ежедневно.

   Like

 2. Определено много информативна статия 🙂
  Преди може би два месеца се запознах с този метод, но все още не съм го въвела окончателно в ежедневната ми рутина. Но пък ми беше интересно да прочета толкова много информация за него (направо е тройна, в сравнение с това, което бях чела). Ще следя блога ти с интерес 🙂

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s