Речник на корейската козметика

От известно време замислям да напиша такава статийка, защото на мен би ми била от полза в началото, когато започнах да се интересувам от корейска козметика. Много от марките вече са не просто световно известни, а дори стъпиха на чужди пазари като американския например, но етикетите им, макар и на английски, често остават неразбираеми. Ще се опитам съвсем накратко да мина през основните видове козметика и вариациите на наименования, които можете да срещнете.

Почистващи продукти

Тук няма да влизам в детайли за всички видове почистващи продукти, тъй като много от тях присъстват и на нашия пазар. Не искам и да задълбавам по темата за почистването на кожата, тъй като (да открехна малко завесата) в най-скоро време идва пост изцяло посветен на темата. Повечето продукти вече са познати у  нас, така че не мисля, че нещо ще ви изненада или озадачи. Единственото, на което не съм виждала еквивалент е:

Powder – това е почистващ продукт под формата на пудра, който преди употреба се смесва с вода. Да не се бърка с пудра за лице, бебешка пудра и пр.

Останалите са популярните Gel, Balm, Oil, Cream, Foam, Bar.

Тоник

Тук въображението на корейските производители се е развихрило излишно много. Ако търсите тоник, оглеждайте се за следните:

Toner, Skin, Liquid, Freshner, Booster, Refiner, Water, Smoother

Да, знам, че изглежда много объркващо, но повярвайте ми, с времето се свиква. Признавам си и аз в началото доста се кокорех като видех нещо-си skin… Успокояващото е, че все пак най-масовото си остава Toner.

Серум

Тук нещата не стават по-лесни. Всъщност сравнително рядко ще срещнете класическото наименование Serum, макар че в никакъв случай не отсъства. Но пък за сметка на това ще видите:

Essence, Ampoule, Treatment

Иска ми се тази публикация да е много лесна и бърза и наистина да е по-скоро речник на специфичните понятия, така че няма да я натоварвам с подробности каква е разликата между Essence и Ampoule и как се използват. Ако докато четете тази статия нещо в нея ви стане любопитно и искате да научите повече, пишете ми в коментарите и аз с радост ще се опитам да бъда максимално полезна в отделен пост.

Крем

Освен традиционното Cream, се оглеждайте и за:

Emultion, Lotion

У нас ползваме и емулсия и лосион в същия смисъл, в който и в Корея – нещо като крем, но с по-лека, рядка консистенция, по-бързо попива и с не толкова плътна и хидратираща формула, така че просто ги слагам, за да напомня 🙂

Маска за лице

Pack – обикновено се използва вместо думата Mask

Wash-off Pack това е традиционната за нас маска за лице – нанася се, престоява известно време, след което се отмива

Sleeping Pack – използва се за нощна маска, тоест такава, която се слага преди лягане и остава върху лицето до сутринта. В Корея такива маски са изключително разпространени. На западния пазар вече има няколко доста известни еквивалента.

Sheet Mask – за тези маски вече веднъж загатнах тук. Представляват парче памучен плат или друга материя, изрязано по формата на лицето и напоено със серум

Hydrogel Mask – тези маски също са изрязани по формата на лицето, обикновено съставени от две парчета, но са изработени от т.нар. хидрогел. Можете да видите как изглежда хидрогела в ревюто ми на Secret Key – Gold Premium First Eye Patch. Ползват се по същия начин като шийт маските, но са значително по-скъпи поради далеч по-комфортния хидрогел, както и неговото свойство да задържа много по-дълго влагата.

Patch – обикновено се използва за сходни на шийт и хидрогел маските, но когато са предназначени за по-малка зона, например околоочната, или под брадичката, за бузите, челото, шията, корема, седалището, бедрата и пр. Има ги всякакви 🙂

Сигурна съм, че изпускам нещо и с течение на времето ще се опитвам да допълвам и актуализирам тази публикация. Ще се радвам на вашия принос, за да я направим наистина полезна за всички. Ако ви е интересно, може в бъдеще да направя подобна и за корейския грим.

За тези от вас, които също като мен са почитатели на корейската козметика, както и за тези, които са любопитни, искам да загатна, че предстоят доста на брой и все много интересни публикации по темата в следващите няколко месеца, така че очаквайте ги и споделяйте вашия опит с козметиката на Далечния Изток.

6 thoughts on “Речник на корейската козметика

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s