Как да се подготвим за бременна фотосесия

Да започнем от там, че съм напълно наясно, че фотосесията не е забременяла, но някак си ми идва отвътре да казвам бременна фотосесия, вместо фотосесия за бременни, надявам се да ми простите. 🙂

Искаше ми се да събера на едно място няколко съвета относно подготовката за такава фотосесия, на база на опита ми с моята и всички видеа и статии, които изгледах и изчетох, докато се готвех за нея. Не че е нещо, за което трябва да се чувствате като на изпит, но моите главни съображения бяха, че ще ми се случи веднъж, най-много два пъти, снимките ще са от този тип, които ще искам да сложа в рамка или красив албум и определено ще са нещо, което и след години ще се гледа от семейството. Да добавим и това, че все пак това удоволствие струва пари и не ми се искаше да правя втори или трети дубъл.

Hair

КОСАТА

Моят съвет е да изберете прическа на небрежни вълни, нещо, което да изглежда естествено и да придава по-романтична визия. Освен това, моята фотографка ми обърна внимание, че ако има снимки с вентилатор, правата коса се развява не толкова красиво. Имайте предвид, че през повечето време ще гледате надолу, така че е добре да помислите и за фиби в тон близък до този на косата ви, за да може да приберете тези кичури, които падат твърде много  върху лицето ви и го скриват.


MakeupГРИМЪТ

Естествено, той не е задължителен. Тези, които смятат, че ще се чувстват некомфортно или после ще изглеждат неестествено на снимките, по-добре да го избегнат. Тези снимки са за вас, важното е вие да се  харесвате и да сте доволни, така че не се чувствайте длъжни да се гримирате.

За останалите, които смятат да носят грим по време на снимките, имам няколко съвета:

  • Фон дьо тен – изберете такъв, който е без SPF или поне с фактор по-нисък от 10, защото тези, които са с по-висок, често отразяват светкавицата и правят лицето да изглежда бяло (не в хубавия мисъл, а като призрачно бяло). Това, което можете да направите, ако нямате такъв фон дьо тен, е да потърсите в интернет препоръки или пък, както направих аз, да попитате консултант в магазина. Аз отидох в Sephora, обясних, че ми трябва фон дьо тен за фотосесия и те ме насочиха към една от консултантките, която е професионален гримьор и често прави грим за фотосесии. Тя ми препоръча продукт, който е подходящ. Освен отсъствието на слънцезащитен фактор, е добре да потърсите фон дьо тен, който да не създава прекалено матиращ ефект. Ако сте с по-мазна кожа, може да ползвате матираща пудра на проблемните места, но идеята е лицето да изглежда блестящо и здраво, сякаш сияете отвътре.
  • Хайлайтър – аз лично препоръчвам да използвате такъв, дори и да не присъства в ежедневния ви грим. Той още повече ще озари лицето и ще подпомогне постигането на този блясък, за който говорех по-горе. Нанесете го в горната част на скулите, някои нанасят и на носа, над най-восоката част на веждите, над горната устна. Направете няколко опита, за да прецените как се харесвате най-много.
  • Руж, бронзираща пудра, контур – не прекалявайте с тези продукти, но имайте предвид, че трябва да са с една или дори две идеи по-наситени от това, което сте свикнали да носите като ежедневен грим (с изключение на бронзиращата пудра), защото от светкавицата, цветът избледнява.
  • Очи – Не избирайте твърде блестящи сенки, защото понякога на снимки може да не изглеждат много добре, заради светлосенките и отраженията, които създават. Сенки със сатенен завършех или матови са по-подходящият избор. Заложете на нещо свежо и нежно, което ще придаде дълбочина на окото без да изглежда твърде драматично. Избягвайте силния опушен грим. По-скоро мислете в посока контур на окото и придаване на свежест. Търсим романтична визия, ако това е към което сте се ориентирали, разбира се. Най-важното, което бих ви препоръчала, е да ползвате изкуствени мигли. Знам, че за много от вас звучи страшничко или пък прекалено, но повярвайте ми, през повечето време ще гледате надолу към корема и точно този детайл от грима, ще подсили страшно много очите ви. Според много професионални гримьори именно миглите са първото нещо, което изчезва при професионални фотосесии, заради яркото осветление.
  • Устни – спрете се на естествен цвят, който ще подсили цвета на вашите устни и в същото време няма да стои твърде натрапчиво. Също така избягвайте твърде лъщящи гланцове, защото може да изглеждат като мазни на снимките.


31556МАНИКЮРЪТ

Следвайки идеята за естествена визия, спрете се на къс маникюр в светли тонове. Разбира се, ако носите ноктите си по-дълги и не желаете да ги режете, недейте, но избягвайте ярки или тъмни цветове.

BodyТЯЛОТО

Ако желаете да имате снимки, в които коремът е гол, но по време на бременността са се появили стрии или тъмни петна, имайте предвид, че на пазара се предлага грим за тяло, като например този под формата на спрей или този, който е кремообразен (водят се за крака, но нека това не ви смущава). Те доста наподобяват фон дьо тен, но изсъхват на кожата напълно и оставят усещането, че върху нея няма нищо. Покривността им не е пълна, но определено ще подобрят вида на кожата. Разбира се, може да се ползват и върху други части на тялото, на които искате да придадете по-равен тен.

DressОБЛЕКЛОТО

Фокусът е коремът, така че изберете дрехи, които да го подчертаят, за предпочитане от едноцветни еластични материи. Обърнете внимание на детайлите на дрехата, така няма да сте в ситуация като моята, в която роклята имаше твърде дълбока цепка и трябваше да се съобразяваме с нея. Също така говорете с фотографа, по всяка вероятност той/тя има подходящи дрехи/платове, така че да не се налага да купувате специални тоалети за повода. Подберете бельо в телесен цвят, с минимален брой шевове. Желателно е сутиенът да е тип “бриджитка”, защото стои добре при свалени презрамки.

Shoes

ОБУВКИТЕ

Изберете удобни обувки на ток. Не говорим за 15-сантиметров ток, а нещо, което една идея ще промени стойката ви и ще придаде дължина на крака. И все пак удобството е с предимство.


JewelryБИЖУТАТА

Ако държите да носите бижута, спрете се на класически. Нещо с дребни перли или много тънка верижка ще е напълно достатъчно да подчертае деколтето ви без да стои твърде натрапчиво.

CalendarПРАВИЛНИЯТ МОМЕНТ

Не бързайте. При първа бременност, коремчето ни се струва много голямо още в шестия месец. Но то тепърва ще расте. Не избързвайте прекалено с фотосесията, защото рискувате да изглеждате по-скоро като преяли. Твърде късно обаче, също не е предпочитаният вариант, защото много от бременните започват да отичат и едва ли искат да овековечат точно тези физиологични промени 😉 Това, което е класическият съвет е в профил коремът да е по-издаден от бюста. Преминете ли този етап, би трябвало нещата да се получат добре. Мислете за нещо около 33-34 гестационна седмица.

photographerФОТОГРАФЪТ

Това е най-важната част, защото каквато и подготовка да направите, колкото и перфектно да изглеждате, ако фотографът не успее да улови правилния ъгъл и да пресъздаде настроението, резултатът ще бъде разочароващ. Най-лесно ще ви ориентира, разбира се, портфолиото му/й. Това, което според мен също е много важно е дали отношението му/й ще ви допадне, затова съветът ми е да се чуете и да поговорите. Ако поради някаква причина не си допаднете, по-добре потърсете друг, защото ще ви бъде трудно да се усмихвате изкуствено на човек, който не ви е приятен, цял час или дори повече.


Clapper_iconФОТОСЕСИЯТА

По време на самата фотосесия задължително си носете вода, нещо дребно за хапване като солети, плод и пр., матираща пудра за лице и гланц/червило, за да можете да освежите грима си ако се наложи. Също така вземете резервни фиби, ластик за коса, както и четка/гребен, за да имате варианти в случай, че решите да изпробвате нещо различно от първоначално предвиденото. Говорете, говорете и пак говорете. Кажете на фотографа ако има нещо, което си представяте, чуйте и неговите/нейните гледни точки и бъдете готови на експерименти, все пак той/тя има много повече опит зад гърба си. Ако има някоя част от тялото ви, която не харесвате, споделете му/й, ако е добър професионалист, ще се съобрази, доколкото това е възможно, разбира се. И най-важното – направете всичко възможно да сте в добро настроение. Пуснете си любимата музика на път за студиото, чуйте се по телефона с някоя приятелка, която ще ви развесели и приповдигне духа ви или друго, което знаете, че работи за вас, защото в крайна сметка, трябва да е забавно преживяване, правите го на първо място за себе си.

Качвам няколко снимки от моята бременна фотосесия, която направи Надя Джамбазова. Към фотографката нямам абсолютно никакви забележки – отношение, коректност, професионализъм – страхотна! Но след като видях снимките забелязах някои неща, които съм могла да направя по-добре. Въпреки това съм доволна, защото ми останаха страхотни спомени, а това, според мен, трябва да е основната цел.

IMG_9524
Това е роклята с дълбоката цепка и както виждате, дори и да исках тази снимка да е изрязана по-ниско, няма как да стане без да се види и цепката. Иначе материята е много подходяща, защото е еластична и очертава корема не само от горната страна, но и отдолу, което е по-добрият вариант.

IMG_9582

Тази рокля, за разлика от синята, изобщо не очертава корема отдолу, а се спуска малко като палатка, което не е особено привлекателно, така че задължително трябва да се прибере с ръка към тялото. Тук можете да видите ефектът, който обувките на ток създават.

IMG_9602

На тази снимка много добре личи ефектът на хайлайтъра – придава свежест и сияние на лицето.

IMG_9616c

Ето заради такова облекло има значение сутиенът. Трябва да е дискретен и когато се премахнат презрамките да не остават стърчащи крайчетата на чашките, защото ще е по-трудно да се прикрият.

IMG_9638

Мигли, мигли, мигли

IMG_9653

Ясно можете да видите, че не съм подчертала веждите достатъчно и до известна степен се губят на ярката светлина.

IMG_9688

Ето тук, например, се наложи да вдигна косата си, така че определено няколко ластика и фиби в чантата няма да са ви излишни.

IMG_9696

Моята коса е абсолютно права и въпреки опитите ми да й придам някакви чупки и вълни, виждате, че след известно време тя си върна естествения вид. Не можа да се развее красиво и ефектът не е толкова добър, колкото би бил с по-подходяща прическа.

Надявам се статията да ви е била полезна. Поздравления на всички бъдещи майки! Ще се радвам да споделите вашите снимки, за да им се порадваме заедно.

4 thoughts on “Как да се подготвим за бременна фотосесия

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s