Спазвайтe тези 10 правила и станeтe успешна БГ мама

Независимо дали вече имате дете (макар че е малко късно), бременна сте (все още има шанс) или планирате някога да имате дете (идеалният случай), то със сигурност желаете да станете БГ мама за пример. Разбира се, това не става току така. Има няколко основни правила, които е необходимо да бъдат спазвани.

За тези, които все още не са станали майки, е добре да знаят, че алгоритъмът за действие при забременяване е следният:

1. измийте си ръцете след като сте видели положителния тест;

2. направете си регистрация във форум за мами (да, точно така, те не се казват майки, те са мами, запомнете го!).

Някои от вас ще кажат, че би било добре първо да съобщят радостната новина на таткото, но питам аз, как ще знаете как точно да поднесете информацията, ако не попитате във форума? Знаех си, че ще ви убедя.

Да си БГ мама изисква много усилия, познания и опит, но ще се опитам да изведа няколко постулата, които ще са от помощ на всяка желаеща. Те важат както за форуми, така и за групи във Facebook, а защо не и в реалния живот. Тук веднага ще премина на “ти”, за да пресъздам необходимата задушевна форумна атмосфера.

Първото, с което ще трябва да се пребориш е предразсъдъка ти, че целта да ползваш форум/група е да даваш и респ. получаваш полезна информация. Пълна заблуда, която показва колко малко си имала досег с този виртуален феномен. Форумът има много други предназначения, но не и това. Той най-вече е инструмент на егото на пишещата, който тя използва, за наваксване на определени дефицити. Какви точно, става ясно от природата на самите правила.

1. Никога, ама никога не се съмнявай в това, което мислиш и казваш.

Знам, чували сме, че мъдрият човек винаги се съмнява. Да, но той явно не е бил БГ мама и никога няма да успее да си извоюва позицията, за която говорим. Това, което наистина работи е винаги да бъдеш абсолютно убедена, че всичко, което казваш и правиш е не просто правилно, а единственото и най-правилното възможно. Дръж се така, сякаш никаква друга истина освен твоята не съществува, а тези, които търсят алтернативни решения и източници на информация, безкомпромисно парирай, преди заразата да се е разпространила (по-долу ще разгледаме възможните начини за това). Това, че децата ти са оцелели (дали заради или въпреки грижите ти е друг въпрос), е достатъчно, за да ти даде необходимия авторитет пред всички останали мами.

2. Използвай всеки удобен, или поне приблизително удобен, или още по-добре – просто всеки повод да се изтъкнеш.

Каквато и да е темата на дискусията, никога не е неподходящо или неуместно да се удариш в гърдите. Ако темата е дали да се гладят бебешките дрешки, ти просто се включи и ни в клин ни в ръкав напиши, че ти освен всичко друго, гладиш гащите на мъжа си и чорапите на майка си. Едва ли ще им е полезно, но пък как ще ти се възхитят… Ако темата е как да свалим натрупаните килограми след бременността, ти пък сподели никому ненужната информация не как, а кога точно ти си свалила твоите – за предпочитане е периодът да не надхвърля 30 дни от датата на раждането и разбира се, това да е станало от само себе си. Мисля, че схвана. Както вече казахме – идеята изобщо не е в това да се дава полезна информация.

3. Прави всичко сама и на ръка.

Перални, съдомиялни, сушилни – всички те са врагове на БГ мамите. Те много държат на това правило и всичко правят сами и на ръка. Ако беше възможно, и децата си щяха да направят така. Пране – на ръка, миене – на ръка, бебешки пюрета, каши, дрешки, играчки, то е ясно. Да поискаш помощ от някого е в разрез с точка 2 – няма да имаш никаква възможност да се изтъкваш колко работлива, всеотдайна и неуморна си.

4. Майната им на добрите обноски!

Въобразявай си, че познаваш всички и прави заключения и изводи за тях на базата на едно-две изречения. Позволявай си да ги квалифицираш и съдиш, да им отговаряш невъзпитано и грубо или с други думи – да не проявяваш никакво уважение към събеседника. Струва ти се трудно? Хм, започвам да се съмнявам колко истински искаш да бъдеш БГ мама…

5. Обръщай внимание на старшинството.

В началото е необходимо да проявиш голямо търпение. Докато не натрупаш малко повече опит във форума/групата, пиши мненията и коментарите си много предпазливо. Използвай изрази като “нова съм във форума“, “извинявам се, че се намесвам” и пр., които ще омилостивят по-опитните БГ мами. Но не се тревожи, скоро и ти ще можеш да се развихриш. Независимо каква е темата, това, че имаш публикувани във форума/групата повече от 20 мнения, ти дава абсолютното право да се държиш назидателно с всички останали, особено с тези, които имат едва 4-5 участия. Дори би било много добре да се опиташ да го вмъкнеш в разговора. Ако например друга по-неопитна дама пита по конкретна тема, можеш да използваш изрази като: “виждам, че си нова в нашия форум“, “съдейки по броя на публикациите ти до момента, май не си много наясно с правилата на форума“, както и най-предпочитаното: “вече е писано по темата, не можа ли да провериш преди да пишеш?!“. Последното можеш да ползваш абсолютно винаги, без значение дали наистина е коментирана темата, преди колко време е било и дали изобщо е имало някаква полза от нея.

6. Състезавай се с всички и във всичко.

За да бъдеш уважавана в обществото на БГ мамите, запомни, че никога нямаш право да се отпускаш. Състезанието тече 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Ако другите са родили естествено и без упойка, ти пък роди подводно в домашни условия. Ако другите кърмят до 2 години, ти кърми до 3. Ако другите си правят сами пюретата и кашите, ти ги направи био органик безглутенови безлактозни вегетариански. Ако мъжете на останалите са присъствали на раждането, ти пък покани твоя да пререже пъпната връв, докато свири на китара, снима с камера и ъпдейтва статуса си във Facebook.

7. Бъди пасивно-агресивна

Това е много важно правило, което ще подсили впечатлението за обиграност и опитност в БГ мамството. Знам, че сега сигурно ти се струва трудно да намериш пасивно-агресивен отговор на всеки зададен ти въпрос, но повярвай ми, с времето и опита, ще успееш да постигнеш това майсторство. Ето няколко примера:

Ако някой пита, да кажем, дали миете на ръка бебешките шишета или в миялна машина, освен да отговориш, че разбира се, миеш шишетата сама, на ръка, даже и на един крак понякога (виж точки 2 и 3), можеш да вмъкнеш и нещо като “няма да ми се счупят ръцете ако си ги мия на ръка” или “винаги намирам време, колкото и да съм изморена, да ги измия на ръка“. Добър помощник са изразите “както някои други хора” и “за разлика от някои други хора”, които можеш да вмъкваш тук-там. По този начин горните примери биха звучали така: “няма да ми се счупят ръцете ако си ги мия на ръка, както на някои други хора” и “винаги намирам време, колкото и да съм изморена, за разлика от някои други хора“. Така тази доста нахална питаща, която прави опити да нарушава точка 3, ще разбере, че е мързелива и… точно така – ти не си.

8. Забрави чувството за хумор.

Остави чувството за хумор за друг път. Форумите не са място за смях и закачки. Приемай всичко на живот и смърт, засягай се лично от всеки направен коментар и давай на другите ясно да разберат, че това е така.Ти си БГ мама, това си е сериозна работа.

9. Говори езика на БГ мамите.

Когато в началото се включиш във форумите и групите, бъди много внимателна какъв език ползваш, защото е възможно да останеш неразбрана. За детето си винаги говори в първо лице множествено число, колкото и странно да ти звучи “ние акаме жълто по три пъти на ден”. Мъжа си наричай “милото”. Употребявай го докато забравиш рожденото му име, така ще ти бъде значително по-лесно занапред. Педиатърът е педи, колкото и да е неуместно, свекървата – свеки, а майките, както вече уточнихме, са мами. Така де, кой има време да изписва цели думи? Не членувай думата “детенце”. От години насам тази дума не се нуждае от членуване. Е, звучи доста сложно, но с един пример вярвам, че ще ти се изяснят нещата:

Аз, милото и свеки заведохме детенце при педито да ни бият ваксина.

10. Бъди против всичко.

Ваксини, микровълнови фурни, детски градини, месо или кемтрейлс – не е толкова важно. Щом за него има група във Facebook или някой форум “Майки против…”, се включвай и започвай да действаш спрямо гореописаните правила.

Успех!

27 thoughts on “Спазвайтe тези 10 правила и станeтe успешна БГ мама

   1. Може би защото не цяла да съм Бг Мама 😉 Има ли писани правила за успешен бг татко?

    Liked by 1 person

 1. Еееее! Супер!! И толкова вярно! Бях там, оцелях известно време, не спазвах правилата – но бяха съвсем очевидни, сега като се замисля! Браво!! 😉

  Liked by 1 person

  1. Етоо ако ги бях публикувала по-рано, можеше да оцелеете по-дълго на това иначе така желано място 😉 😉 😉

   Like

  1. Обаче още по-готино е да прочета “ММ” – в началото изпадах в потрес какво точно ще да е това жУвотно и накрая разбрах – моя мъж хихихихих

   Like

   1. В интерес на истината, на мен също ми отне време да разкодирам ММ, което можеше да значи също така “моята майка”, а защо не и “моя милост”. Оказа се прозаичното “моят мъж”, но все още остава вариантът да е “милото ми” 😉

    Like

 2. Затова може би, когато родих и педиатърката ми каза ” Забрави за всякакви форуми като БГ мама, защото това, че някой пише, че е направил нещо по един начин, това не значи, че наистина го е сторил. Повечето си пишат измислици, само за да се правят на интересни…” хихихи

  Liked by 1 person

 3. Много сериозен пропуск! Милото, когато не е мило е “нашият тати” (по незнайни причини този израз ми действа като разхлабително).

  Like

 4. Забавно-иронична статия, вероятно нещата са така, но има и полезна страна на БГ мама, аз лично съм ползвала инфо и линкове, вкл.и на английски, поствани от някоя майка, която се е постарала да направи по-задълбочено проучване по някоя тема. Това ми е спестявало време и ме е ориентирало в проблема. А кой как се изказва или доказва….просто игнорирам.

  Liked by 1 person

  1. Абсолютно съм съгласна. Това, което мен най-много ме е отдръпвало от подобни форуми и групи обаче е, че коства неимоверно много усилия да преминеш и изчетеш всички постове, отговарящи на 10-те правила, за да стигнеш евентуално да някаква смислена и полезна информация. Просто доста се разводняват нещата.

   Like

 5. Аааа, забравили сте едно много важно правило – умалителните! 🙂 “Темичка, форумче, бебченце, маменце, детенце, мъжленце, кашичка, чайче, сокче, водичка и т.н…. ” Тези са станали вече като задължителни, дори употребата им в нормален вариант се счита за проява на грубост. 😉

  Liked by 2 people

 6. Искрено се смях 🙂 И като редовен потребител на bg-mamma мога да потвърдя, че почти всичко е точно както е описано. Лично аз си извличам полезни неща от сайта, но голямата част от “мамите” притежават именно посочените характеристики. 🙂

  Liked by 1 person

 7. Забавна статия, и аз се смях вчера пред монитора. Дори със съпруга ми си имаме шеги от сорта: ‘Бебка пръцна, да се притеснявам ли?’ или “Ще сложа малкия на гърда”, ‘Ще звънна на педи’ и т.н. Извинете, имах предвид, че с нашия тати се шегуваме така относно детенце 😀

  Liked by 1 person

 8. Много добре казано, браво! 😀
  Аз да добавя още:
  – абсурдните заглавия на теми, от които откровено ти се гади, пример: “Януарче скоро ще пролази, как ли мама ще го пази” и т.н.
  – необходимостта от хиляди нови теми, поради простата причина, че 50стр. лимит се запълва за има-няма 2 дена, защото всеки 2-ри пост е поименно изброяване на съфорумки, тип поздрав, придружен от лигави емотикончета.

  Liked by 1 person

  1. хахаха Това с Януарчето е много забавно и да, определено поздравяването на съфорумките от А до Я е досадно, но…. форумен етикет, какво да се прави 😉

   Like

   1. Абе, етикет етикет, ама то е някакво безумие. Това, заедно с отговор тип “Запис” и разни безумни гифчета и снимки, вместо така жадуваната полезна и конкретна информация по съответната тема, просто……

    Liked by 1 person

 9. Хахахаха, Деси, толкова си права! И колкото “по-измъчена” е майката, толкова по-добре! 😂😂😂

  Liked by 1 person

 10. Мерси за полезната информация, защото само от гореупоменатата и от коментарите Ви, които прочетох, надали бих си причинила това съзнателно, когато ми дойде времето, да ставам майка. Някакси не си представям “нашия тати да е очарован да заведе детенце при педи”, от където и да погледна това изречение, все ми се вижда много грешно. 😄😄😄

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s